Många konflikter mellan privatpersoner och flyttföretag

Det finns definitivt ett värde i att anlita en flyttfirma vid en flytt. Ett värde som ligger i att man som privatperson kan behålla den positiva känslan som kommer med en flytt, att man slipper bära, packa och organisera samt att det - numera - är relativt prisvärt. Det senare innebär att man kan använda rut-avdraget även för en flytt - något som tidigare inte var möjligt - och dra av halva kostnaden för arbetet på deklarationen. Tyvärr kan det sluta på ett sätt som man inte förväntat sig.

Det är tyvärr inte ovanligt att se hur konflikter och tvister inleds mellan privatpersoner och den flyttfirma man anlitat; något som är allra vanligast i Stockholm. Av förklarliga skäl: det är där flest flyttar äger rum och det är där flest flyttföretag finns.

Konflikter om pengar och trasiga föremål

De tvister som uppstår handlar nästan uteslutande om pengar eller om att någonting gått sönder. Båda dessa har en gemensam nämnare i att de är svåra att bevisa. För en privatperson kan detta komma som en obehaglig överraskning: man tycker sig ha ett öppet mål och så visar det sig att målet vaktas av världens bästa målvakt. Tyvärr så handlar det väldigt mycket om slarv redan från start.

Slarv kanske är ett starkt ord och möjligen passar det bättre att beskriva det som att många är för godtrogna. Man kommer överens med en flyttfirma i Stockholm om priset, man spottar i näven, skakar hand och så får man en faktura som är dubbelt så hög än det överenskomna priset.

Den flyttfirma man anlitat har gjort olika tillägg - tunga möbler, man har krävt betalt per timme och så vidare. Som kund så ska man alltid begära ett fast pris - och man ska alltid se till att få ett skriftligt avtal. Då brukar inga tvister om ersättning äga rum i efterhand.

Har din flyttfirma haft sönder dina föremål?

Den vanligaste konflikten handlar om att du ser att olika möbler och föremål tagit skada i samband med flytten. Den flyttfirma du anlitat har, helt enkelt, varit ovarsamma och där ska du ha ersättning, eller hur? Ja, men det är inte helt självklart att du får det.

Det finns en svårighet som ligger i att bevisa att skadorna inte funnits där tidigare. En lösning är att fotografera allt innan - även om det är jobbigt att göra så. De mest värdefulla sakerna bör du åtminstone dokumentera innan flytten sker.

Så undviker du fel flyttfirma i Stockholm

Det finns några tips som kan göra att du slipper dessa prekära situationer. Att välja rätt flyttfirma, helt enkelt. Här kommer några av dessa:

  • Bohag 2000: Arbetar företaget efter de allmänna regler som finns i Bohag 2000 så är det en garanti för att man är seriösa som flyttfirma.
  • Ansvarsförsäkring och F-skatt: Se till att kolla upp dessa båda punkter innan och se till att ansvarsförsäkringen skrivs in i ert avtal.
  • Svenska Möbeltransportörers Förening: Ett medlemskap i denna organisation garanterar kvalitet. Man ska dock vaar medveten om att inte alla flyttföretag är medlemmar och att det i många fall handlar om en hög medlemsavgift snarare än att man har någonting att dölja. Det finns seriösa företag som inte är knutna till SMF också.
  • Konsumentvägledare: Se till att ringa den konsumentvägledare som finns i din kommun. Denne kan ge rekommendationer och - kanske framförallt - avråda från flyttföretag som tidigare hamnat i tvister med missnöjda kunder. En bortglömd tjänst som kan göra skillnad.
22 Jun 2018