Vad säger lagen om rätten till tandläkare?

Säg att du bor i Solna och är i behov av en tandläkare, antingen på grund av att du inte besökt någon på ett tag, eller för att det börjat göra riktigt ont i en av dina tänder. I Solna finns många tandläkare att välja mellan, och du börjar ringa runt för att fråga om priser och när de kan ta emot osv. Du inser ganska snabbt att det inte kommer att bli billigt, vilken tandläkare du än väljer. Du får information om det statliga tandvårdsstödet, som för dig som är under 29 år innebär 600 kronor, vilket täcker större delen av en rutinundersökning.

Fler åtgärder

Men på det du berättar om din tandvärk verkar det snarare som om du har någon typ av akut problem, som kommer att kräva åtgärder. Kanske har du karies, eller blottade tandhalsar. I värsta fall kanske bakterierna nått tandnerven, pulpan, och orsakat en inflammation. De tandläkare du ringer till säger alla samma sak: Du måste åka in och få dina tänder fixade, och ja, det kommer att bli dyrt.

För mycket för din ekonomi

Du är i stort sett pank, men ser ingen annan lösning än att åka in till en tandläkare. Du lyckas boka in en tid hos en tandläkare i Solna inom rimlig tid och slipper därmed att besöka en akuttandläkare, vilket hade ökat kostnaderna ännu mer. Det visar sig att du har pulpit, en död tandnerv, och att du behöver göra en rotfyllning. Tandläkaren tar hand om det direkt vid första besöket, men sammanlagt blir det tre besök tills tanden är helt lagad och en krona påsatt.

Du kan inte betala direkt efter behandlingen utan ber att få en faktura skickad hem till dig. När fakturan kommer ligger den på 5000 kronor. Lyckligtvis kan du låna pengar av dina föräldrar och slipper få en skuld hos kronofogden, men du blir ändå undrande över systemet. Ska inte sjukvård i Sverige vara gratis?

Höga kostnader

Faktum är att det är dyrt att gå till tandläkaren, även i Sverige. Det statliga tandvårdsstödet är på 300 eller 150 kronor per år beroende på hur gammal du är. Utöver det finns ett högkostnadsskydd som sätter in när kostnaden överstiger 3000 kronor. Först ges ett bidrag på 50% av kostnaderna upp till 15 000 kronor, och efter det täcks 80% av kostnaderna. Med tanke på att flera behandlingar med exempelvis rotfyllningar eller utdragning av tänder kan kosta väldigt stora summor pengar är det tyvärr folk som inte har råd att gå till tandläkaren.

Undersökningar visar att det tyvärr är många som undviker att gå till tandläkaren på grund av att de inte anser sig ha råd. Detta är mycket illa, eftersom det innebär en kraftigt ökad risk för tandskador och sjukdomar senare i livet om man undviker att få sina tänder rutinmässigt undersökta av en tandläkare eller tandhygienist. Regelbunden skötsel och kontroll av tänderna är ett måste om man vill behålla sina tänder när man blir äldre, och borde vara en lika självklar utgift som hyran. Tyvärr är det många som gör den lilla besparingen varje år utan att tänka på den stora utgiften som antagligen kommer senare.

Vad kan man göra om man inte har råd?

Om du vet att du inte kommer att ha råd med en föreslagen behandling kan du fråga tandläkaren om det finns något billigare alternativ. Du kan också be att få betala kostnaden på avbetalning, något som många tandläkare erbjuder. Ett banklån kan också vara en idé. Det finns också vissa stiftelser som erbjuder ekonomisk hjälp till patienter som inte har råd mes sjukvård. Har du en duktig och empatisk tandläkare brukar du kunna få hjälp med att hitta en lösning.

Om inget av ovanstående alternativ fungerar kan du i vissa fall få hjälp av socialtjänsten för att få bidrag för kostnaderna. De gör då en bedömning av din situation och beviljar eller avslår din ansökan. De kan också vilja att du ska välja en billigare tandläkare för att få bidrag.

5 Mar 2018