Att hantera efterspelet efter en våldtäkt

Söker du vägledning efter att ha utsatts för våldtäkt? Här berättar vi om juridisk hjälp och stöd som finns att få i svåra tider. Läs vidare för mer info.

Våldtäkt är ett övergrepp som efterlämnar djupa sår, inte bara fysiska utan även psykiska. Att prata om det kan kännas värre än att klättra upp för Kebnekaise i flipflops – möjligt, men plågsamt och utmanande. För den som har utsatts är det första steget att söka hjälp inte bara viktigt, det är nödvändigt. Och trots att man känner sig som mest ensam i universum är man inte det. Det finns hjälp att få.

Det juridiska efter en våldtäkt

Juridisk hjälp vid en våldtäkt är en del i resan mot återhämtning, där en god juridisk rådgivare kan lysa upp vägen som en fyrvaktare i natten. Att förstå juridiken som gäller för sexuella övergrepp är inte enkelt, men det finns experter som är specialiserade på just dessa frågor. De kan guida dig.

Att ta det första steget mot att söka juridisk hjälp efter ett övergrepp tar oftast emot. Men det finns organisationer och jurister som har som sitt kall att stötta brottsoffer. Att anmäla en våldtäkt till polisen är skrämmande men nödvändigt, och med en erfaren jurist vid din sida kan detta steg kännas lite mindre skräckinjagande. Det viktiga att komma ihåg är att tiden spelar en viktig roll i att säkra bevis.

18 Apr 2024