Blogg

Vem ansvarar för olyckor vid takläggning?

23 nov 2021

Vem ansvarar för olyckor vid takläggning? Vad gäller tak så handlar det om att ett fall - oavsett hur högt det är - kan innebära en svår olycka och där det till och med handlar om en livsfara. Man har som husägare ett ansvar i att se till att det finns rätt taksäkerhet och att exempelvis en sotare - eller en takskottare - ska kunna utföra ett arbete utan risk.

Just taksäkerhet är en viktig fråga för både villa- och fastighetsägare och det finns all anledning att kontakta ett företag inom detta för att se över vad som eventuellt behöver göras. Det kan även, naturligtvis, vara bra sett till den egna säkerheten: ska du upp på ditt tak så måste du kunna vistas där utan att riskera att ramla ned.

Takläggning då? Om ett nytt tak ska läggas på din villa i Stockholm och du väljer att anlita en takläggare i Stockholm: är det du som bär ansvaret om någonting skulle hända? Ja, och nej. Det finns någonting som kallas för konsumententreprenad och rent konkret så innebär detta att den firma inom takläggning du anlitar också blir straffrättsligt ansvarig i händelse av en olycka. Du anlitar en entreprenör och entreprenören blir och med detta uppdragstagare och ansvarar för arbetsmiljön och säkerheten. Det är utgångspunkten, men det finns även gråzoner.

Totalentreprenad är en fördel vid takläggning

Om du exempelvis skulle välja en delad entreprenad i samband med din takläggning i Stockholm där en takläggare från en firma arbetar samtidigt som exempelvis en snickare från en annan firma. Vem är det då som har ansvaret?

Väljer du som privatperson att SJÄLV - viktigt i sammanhanget - ringa runt till olika yrkesmän och försöka rodda ihop din takläggning så kan detta innebära att du har det straffrättsliga ansvaret om någon gör sig illa. Två - eller flera - separata aktörer och yrkesmän kan inte förväntas styra varandra och detta innebär att du som privatperson blir ansvarig för arbetsmiljö och säkerheten.

Det är viktigt att tänka på i samband med takläggning och därför är exempelvis totalentreprenad ett bättre alternativ även sett ur detta perspektiv. Genom att anlita en och samma firma för allting som rör projektet så tvår man sina händer och har inte ansvar för arbetsmiljön.

Anlita rätt takläggare i Stockholm

Man kan se ansvar ur olika synvinklar. En sådan handlar om att välja rätt takläggare i samband med att ett nytt tak ska läggas. Med detta menar vi att det finns olika varningssignaler som kan indikera att det här med säkerhet inte har högsta prioritet. Ser du en takläggare som håller extremt låga priser i jämförelse med konkurrenterna så skulle vi råda dig att avstå från att anlita denne. Varför? Jo, för att det låga priset ofta är ett tecken på att arbetsvillkoren inte är de bästa.

Tyvärr har många företag - inte bara inom takläggning - satt detta i system: man erbjuder inget kollektivavtal och man har dålig löner som kombineras med väldigt långa arbetsdagar. Säkerhet och andra viktiga frågor prioriteras bort i syfte att tjäna pengar. Det kan vara lockande att välja ett lågt pris, men frågan är till vilket pris detta sker? Välj din takläggare i Stockholm med omsorg. Du vill inte se någon skadas i samband med att ditt nya tak läggs på plats.

Mäklare Vasastan - kolla upp alternativen innan

8 okt 2021

Mäklare Vasastan - kolla upp alternativen innan. Dags att sälja din bostad i Vasastan? Redan där har du förmodligen gjort en bra affär. Vasastan är ett av de hetaste områden som finns i Stockholm och du har i och med detta alla möjligheter i världen att göra fina pengar. Genom att välja rätt mäklare i Vasastan så kan du maximera vinsten. Här ska vi gå igenom hur du ska tänka i samband med att du gör ditt val.

Man behöver inte gå över lik för att göra en vinst i Stockholm. Att sälja en bostad i Vasastan brukar ge fina pengar även utan en massa tjuv- och rackarspel. Tyvärr ser man att många mäklare är beredda att göra vad som helst för att sälja och sälja dyrt. Det är något som i slutändan kan skapa problem för säljaren som - ovetandes - kan dras in i en tvist.

Ett exempel på detta kan handla om en riggad budgivning. I Sverige så säljs de flesta bostäder genom en budgivning. Det är en företeelse som brukar fungera på ett schysst sätt - men det är också en procedur som saknar tydliga regler och som är svår att kontrollera. Buden är inte bindande: man äger rätten att dra tillbaka ett bud på en bostad. Det är givet, men den skapar också en massa luckor.

Vad händer om den mäklare i Vasastan du anlitat har en bulvan som lägger bud på din bostad i syfte att trissa upp priset och få andra spekulanter att bjuda högre? Detta kan skapa problem för dig i framtiden då en köpare kan komma att kräva ekonomiskt upprättelse och inleda en tvist mot mäklaren och mot dig. Du har inte gjort något fel - du har litat på din mäklare i Vasastan och ändå hamnar du i denna prekära situation.

Välj rätt mäklare i Vasastan

Man ska veta att branschen genomgått ett stålbad och där många mäklare försvunnit som en följd av viss självsanering: mäklare hade under en period ett väldigt dåligt rykte och till stor del så var detta också välförtjänt. Exemplet ovan är inte gripet från luften - fusk vid budgivningar har förekommit och samma sak gäller andra saker som skett i syfte att pumpa upp priset för olika objekt.

Lejonparten av de verksamma mäklare som finns i Vasastan och i Stockholm har emellertid rent mjöl i påsen. Att det finns några ruttna ägg kvar i branschen gör dock att du som privatperson måste undersöka dina möjligheter innan du väljer en mäklare i Vasastan. Rådet är att du kollar upp vilka som finns, att du träffar så många som möjligt och diskuterar upplägg, värdering, försäljningsplan och provision samt att du även kollar med tidigare kunder.

Är mäklaren varnad av FMI?

Du kan även se hos Fastighetsmäklarinspektionen - FMI - om det finns några anmärkningar där. Är en mäklare varnad så är det en sak att ta i beaktning - är en mäklare prickad så är det allvarligare. En varning kommer av försummelse och kan handla om vanliga, enkla misstag. De flesta mäklare har någon varning så det är inget allvarligt i sak. Fråga gärna varför och hör mäklarens version. Finns det flera varningar så bör dock varningsklockor klämta lite högre. Samma sak, som sagt, om det handlar om en prickad mäklare i Vasastan.

Det finns all anledning att se över vilka mäklare som finns och att välja rätt. Genom detta så bidrar du till en schysstare bostadsmarknad i Stockholm - och slipper samtidigt risken i att dras in i en framtida tvist.

Entreprenadjuridik för hjälp med projekt

12 feb 2021

Entreprenadjuridik används främst av hantverkare, som byggföretag. Det handlar om lagar och regler för entreprenader. Det finns tillfällen då man kan behöva hjälp av entreprenadjurist.

När man anlitar ett byggföretag får man ofta tider och offerter som ska hålla. Det finns regler gällande allt de gör. Det är lätt hänt att det blir något problem och komplikationer uppstår mellan arbetarna och de boende. Då kan man behöva hjälp av en entreprenadjurist.

Dessa är utbildade just inom detta område och vet hur lagar och regler ska följas. Därav kan de också se till att kontraktet följs korrekt. De är inte heller på någons sida utan följer endast lagen. Tveka inte att ta hjälp av en entreprenadjurist om det behövs. Håll det på ett trevligt plan för allas skull och få hjälp av juristen.

Låt det inte gå för långt

När det uppstår problem är det lätt att det går överstyr. Alla vill ha rätt i arbetet man gör och givetvis vill man inte behöva vänta längre än utlovat. En entreprenadjurist vid er sida kan hjälpa till att medla mellan er för att få det rätt. På så vis slipper ni det negativa kring problematiken samt behöver inte ta det för långt utan kan istället ta hjälp av juristen.

Det finns många bra jurister som arbetar med detta. Genom en enkel sökning på internet får ni upp alternativ. Står ni inför ett byggprojekt kan det vara bra att kolla upp det redan innan och hitta en jurist man vill anlita om det behövs.

Är man misstänkt för ett brott är det viktigt att ha rätt person vid sin sida

24 jan 2021

Att vara misstänkt för ett brott är aldrig roligt, och döms man så kan det få konsekvenser under lång tid framöver. Därför är det viktigt att den advokat man anlitar är kunnig och erfaren.

Blir man dömd för ett brott kan detta också få konsekvenser för andra saker i livet. Det kan exempelvis bli svårt att få arbete då många arbetsgivare inte godtar att man har en prick i brottsregistret. I vissa fall kan det innebära att man nekas körkortstillstånd. Är man misstänkt eller ska åtalas för ett brott är det därför jätteviktigt att man tar hjälp av en skicklig och erfaren brottmålsadvokat. Advokaten ska även vara specialiserad på just den typ av brott som man är misstänkt för. Då säkerställer man att man får bästa möjliga hjälp.

När har man rätt till en offentlig försvarare?

Är man misstänkt för ett brott som kan ge minst sex månaders fängelse så har man rätt till en offentlig försvarare, och det är då staten som står för kostnaden av försvarsadvokaten. Ofta får man en försvarare utsedd åt sig av rätten men det är bättre att själv välja advokat då den som rätten utser inte nödvändigtvis är specialiserad på brottmål. Via advokatsamfundets hemsida eller genom en sökning på nätet efter till exempel brottmålsadvokat i Malmö kan man få fram namn på advokater specialiserade på brottmål. Det är viktigt att man känner förtroende för den advokat man anlitar och gör man inte det så bör man byta.

Besökare som vill arbeta i Sverige

27 dec 2020

Kommer man från ett land utanför EU och vill jobba i Sverige måste man ha ett arbetstillstånd. Ansöker gör man direkt hos Migrationsverket. Låter det krångligt? Det finns det hjälp att få.

Ofta är det svårt att följa med i byråkratins svängar. Men med hjälp av ett juridiskt ombud blir processen lättare att ta sig igenom. Man börjar med att ta kontakt med ett ombud, sedan ger man information om var man vill arbeta och berättar om den kompetensen man besitter. I första skedet handlar det om att ombudet ska utvärdera om det är trovärdigt ur bland annat ekonomisk synvinkel att ansökan kommer att godkännas. Om så är fallet kan de ta sig an jobbet och hjälpa till med ansökan.

Vad krävs?

För att få arbetstillstånd i Stockholm och andra delar av Sverige krävs vissa kriterier. Det första och viktigaste är att man har ett giltigt pass. För att kunna ansöka om arbetstillstånd måste man även ha erbjudits en tjänst med kollektivavtal. Så det fungerar inte med vilket jobb som helst. Tjänsten ska kunna försörja den ansökande. Arbetsgivaren ska teckna olika försäkringar för den anställde när anställningen är fastslagen. Lönen ska vara i enlighet med de svenska lönerna. Den får alltså inte vara lägre. Förutom de grundläggande reglerna finns tilläggsregler för vissa yrkeskategorier. Det handlar om att man måste kunna uppvisa särskild kompetens för specifika tjänster. Man kan som sagt ansöka direkt via migrationsverket, men det kan vara klokt att ta hjälp för att ha större chans att lyckas.

Anlita en juridisk expert för er vårdnadstvist

23 dec 2020

Det kan vara svårt att sköta allting kring en eventuell vårdnadstvist själva, se till att anlita en specialist på detta som kan hjälpa er. Ett juridiskt ombud finns till för att hjälpa er.

Vid en eventuell skilsmässa kan det ibland vara svårt för föräldrarna att komma överens om var barnen ska bo och hur ofta. Om man får svårigheter att komma överens med varandra vid en skilsmässa om just barnen, så gör man rätt i att kontakta en specialist inom området. Ett juridiskt ombud, en advokat, kan hjälpa er i rätt riktning och leda er genom detta. Vid stora problem med att komma överens så kan det gå så långt som till domstol. När det har gått så långt så blir det ofta jobbigt för alla inblandade.

Barnen måste alltid komma i första hand

Om det blir en vårdnadstvist och det juridiska ombudet inte kan guida parterna genom besluten så kan det till slut bli ett mål i domstol. Dit vill ingen gärna komma men i vissa fall så finns det inget annat val. Det blir jobbigt både för föräldrarna men också för de barn som är inblandade. Barn vill bara att föräldrar ska älska varandra och när det blir bråk så far ofta barnen illa, och det är det ingen som vill. Se till barnens bästa, det brukar vara det råd föräldrar får. Det är även så domstolen resonerar, det som är bäst för barnen ska tas i stor beaktning vid en domstolsförhandling. 

Hur bra koll har du?

17 dec 2020

När man har ett företag är det en massa regler och lagar som måste följas. Dessa ska följas noggrant. I vissa fall kan man annars bli bötfälld. Tar du hjälp av en expert blir det rätt direkt.

De flesta vet redan hur svårt det juridiska kan vara. Vi har en hel bok med lager och regler som ska följas. De flesta privatpersoner har koll på reglerna man ska följa. Men vad gäller för företagare? Det finns massor av regler som ska följas som företagare. Man ska betala skatt, moms, deklarering, lön, mm, och allt måste gå rätt till. Avtal ska skrivas och kanske behöver man ta besultet att avskeda någon. Listan kan göras lång.

Ta hjälp av en affärsjurist

För att hålla koll på allt inom kontrakt, avtalsrätt, skatterätt och associationsrätt kan det vara bra att ta hjälp av en affärsjurist. Dessa finner man lättast när man söker efter dem på internet. Deras arbete är väldigt brett och även privatpersoner kan behöva hjälp av en affärsjurist då begreppet även innefattar t.ex. familjerätten, mm. De flesta affärsjurister är egna företagare eller arbetar inom större byråer. Känner du dig osäker kan du kontakta en för att sedan få hjälp och bli skickad rätt. Det är komplicerat med affärsrätt och utbildningen är lång. Det krävs alltså stora kunskaper för att hantera det. Detta är något man lär sig, men inte över en dag. För att få rätt hjälp kan man behöva anlita en affärsjurist. Vad behöver du hjälp med?

Områden som behandlar skulder

8 dec 2020

Skulder är oftast monetära, det vill säga att det är en person som är skyldig en annan person pengar. Men vad händer om den skyldiga personen, eller företaget, inte vill eller kan betala?

Att vara skyldig någon något kan vara ett ganska brett fält. Det kan vara att man är skyldig någon ett tack eller att man borde göra en gentjänst. Men det kan även vara att man är skyldig någon en sak, en utförd tjänst eller en summa pengar. Om man beställer en vara på internet så kan fakturan komma långt efter det att man har mottagit varan. Då har man en skuld. Det kan även vara att man har lånat pengar och därmed har en skyldighet att betala tillbaka lånet. Men skulder kan även uppstå om man exempelvis har lovat att bygga ett hus med ett slutdatum och det datumet överskrids.

Formulera och skapa avtal

Inom området skulder, eller fordringar som det också kan kallas, hanteras ärenden olika. När det gäller banklån så är det långa och noggranna avtal som skrivs mellan långivaren och låntagaren. Men är det andra fall av blivande fordringar, eller möjliga fordringar, så kan det vara mer bristfälliga avtal som skrivs. Även om det kan slå hårt mot fordringsägaren om skulden inte regleras. Därför finns det ett helt juridiskt område inom fordringar som reglerar hur avtal ska skrivas, men även vilka rättigheter och skyldigheter man har som fordringsägare samt motpart. Det vill säga den som fordringen är på eller kan hamna på vid senare tillfälle. Läs mer om fordringsrätt på denna hemsida: https://www.fordringsrättgöteborg.se

Står ni i en umgängestvist?

1 dec 2020

Det är inte så lätt att komma till skedet livet då man går skilda vägar. Var det bådas beslut? Eller är det något som har hänt? Trots era känslor måste man alltid sätta barnen i första hand.

När man står inför en separation är ofta många känslor inblandade. Man ska påbörja ett helt nytt liv och få vardagen att fungera normalt. Dessutom kommer man inte ha tillgång till sina barn på samma vis som man hade tidigare. Vem ska ha barnen? Vem tar besulten gällande dem? Detta beror på hur ni väljer att lägga upp vårdnaden kring barnen. En sak som alla fall har gemensamt är att man gör det bästa för barnen. De sätts alltid i första hand och man tar hänsyn till deras önskningar.

Ta hjälp av en jurist

I många fall klarar man inte av att bestämma detta själv utan kan behöva hjälp av en jurist. Jurister kan systemet väl och kan hjälpa er i en umgängestvist. Familjerätten finns också som kan hjälpa till med avtal. Detta kan bli en lång process om ingen är beredd på att samarbeta. Dock försöker man alltid göra den så snabb och smidig som möjligt för barnens skull. Står ni i ett läge och behöver hjälp av en jurist? Ni hittar olika firmor som arbetar med detta på internet. Jurister är ofta specialiserade på olika inriktningar. Välj en firma som är specialiserad just på umgängestvister. Vid första kontakt kan du maila eller ringa, förklara då också ditt ärende.

Är du i behov av en brottmålsadvokat?

8 nov 2020

Det är ett behov som inte är roligt att ha, men om man blivit utsatt för brott eller är misstänkt för brott så är det en brottmålsadvokat som behövs. Frågan är, var kan man hitta en sådan?

När detta behov uppstår så gäller det att få tag i en bra brottmålsadvokat. Advokater som företräder en anklagad eller misstänkt kallas för försvarsadvokat medans den som företräder den som utsatts för brott kallas målsägarbiträde. Inriktningen för de bägge i ett brottmål är brottmålsadvokat. Advokater kan inrikta sig på olika delar av lagstiftningen och brottmål är enbart en av ett flertalet inriktningar. Så hur hittar man sin brottmålsadvokat? En bra början är att söka i sitt närområde och inom brottmål. “Brottmålsadvokat Helsingborg” kan exempelvis vara bra att söka på om det är där du bor. Brottmålsadvokater kan som sagt företräda bägge sidor så att säga men en del är enbart inriktade på en sida medans andra advokatbyråer har advokater för både försvarssidan och målsägarbiträdessidan. Det är inte helt ovanligt att advokater som jobbat på åklagarsidan tidigare byter sida och vice versa. Ibland kan det vara en fördel att ha en advokat som har erfarenhet av bägge inriktningarna, men det är samtidigt inget som säger att någon advokat är bättre eller sämre än någon annan.

Proceduren för att skaffa försvarsadvokat

Redan vid misstanke om brott och vid förhör hos polisen så bör man ha en advokat med sig. Är brottet på fängelseskalan så har man rätt till en offentlig försvarare. Då har man även rätt att ansöka om vem man önskar ha som försvarare. Det är dock alltid upp till rätten att godkänna ansökan. Får man avslag på sitt val eller är missnöjd med sin nuvarande och inte fått godkänt för att byta försvarare så kan man även anlita en försvarsadvokat privat.

Proceduren för att skaffa målsägarbiträde

I detta fallet gäller regeln att om brottet är på fängelseskalan så har man rätt till ett målsägarbiträde. Målsägarbiträdet kan vara jurist eller advokat. Målsägarbiträden ger stöd, driver skadeståndsanspråk samt tillvaratar dina intressen under ärendets gång. Det är även så att man har rätt till att själv välja sitt biträde. Oavsett vilken sida skranket man står på så har man vissa rättigheter som en kunnig jurist eller advokat bevakar. Det är alltid bra att ta kontakten i ett så tidigt skede som möjligt för att välja en bra företrädare som har möjlighet att exempelvis följa med under förhöret från start. Lär dig mer om brottmålsadvokater på denna sida: https://www.brottmålsadvokathelsingborg.se 

Att skriva testamente är att ta hand om sina efterlevande

18 aug 2020

Ska ni gifta er och vill ni skriva ett äktenskapsförord? Eller kanske flytta ihop och teckna ett samboavtal. Många eventuella framtida konflikter går att undvika bara man har rätt avtal.

Familjerätt är ett specialområde inom juridik som bland annat innefattar bodelning, skilsmässa, arvskifte, testamente, vårdnad och adoption. Genom att upprätta olika avtal som äktenskapsförord, samboavtal eller testamente kan många eventuella framtida meningsskiljaktigheter undvikas då man tydligt får reda på olika parters vilja. Vill man ha juridisk rådgivning eller upprätta familjerättsliga avtal ska man vända sig till en advokat specialiserad på just familjerätt. Men man bör även kontrollera att advokaten har erfarenhet inom det specifika familjerättsliga ämnet. Behöver man hjälp i exempelvis en vårdnadstvist är det viktigt att familjerättsadvokaten har god erfarenhet av just vårdnadstvister etc.

Få ut så mycket som möjligt av advokatens tid

En advokat tar oftast betalt per timme men ett första samtal med enklare rådgivning per telefon och tidsbokning brukar vara gratis. Oftast kan advokaten i förväg uppskattat hur mycket tid som behöver läggas ner på uppdraget så att man i förväg kan uppskatta kostnaden. Men det är alltid klokt att komma väl förberedd till första mötet med advokaten. Då använder man tiden på bästa sätt och riskerar inte att drabbas av ökade advokatkostnader. Genom att man förbereder sig får man själv också en bättre översikt över uppdraget. Det kan vara saker som att ordna saker som har hänt i kronologisk ordning så att advokaten sedan snabbt och enkelt kan sätta sig in i vad som skett. Att även ha ordning på alla papper och dokument underlättar och sparar viktig tid.

Viktigt att advokaten har rätt kunskap

Det bästa sättet att hitta en bra familjerättsadvokat är genom att gå på rekommendationer från vänner och bekanta. Självfallet kan man även söka via internet och gå in på de olika advokatbyråernas hemsidor men man kan också vända sig till advokatsamfundet och få tips på advokater och deras specialområden. Hos dem kan man även få gratis rådgivning ifall man är osäker på vad det är för slags problem man har och hur man bäst går vidare. En advokat ska inte åta sig ett uppdrag om han eller hon inte har den tid eller kunskap som krävs för att arbetet ska bli väl utfört. Tyvärr finns det advokater som struntar i detta och känner man sig det minsta tveksam över advokaten ska man istället anlita någon annan.

Detta kan man förvänta sig av en skicklig brottmålsadvokat

17 maj 2020

Är ni eller någon ni känner misstänkt för ett brott? Att ha en bra advokat vid sin sida är en förutsättning för en gynnsam rättegång. I Sverige har man alltid rätt att själv välja advokat.

Det finns tillfällen i livet då man behöver ha rätt person vid sin sida. Är man misstänkt eller har begått ett brott behöver man en skicklig brottmålsadvokat som hjälper en genom hela processen. En bra brottmålsadvokat sätter sig in i vad klienten är misstänkt för och kommer med nya infallsvinklar. Ibland gör de även egna utredningar och hittar sånt som polisen inte funnit. En bra advokat lyssnar och tar sig tid och tar sin arbetsuppgift på största allvar. Upplever man att advokaten inte gör sitt bästa utan mest följer med i vad som händer ska man byta advokat.

Man har rätt enligt lag att själv välja sin försvarare

Man har rätt att själv välja försvarare och ska givetvis ha en brottmålsadvokat som tar sitt mål på allvar och ser till sin klients bästa. Oftast så vet man kanske inget namn på en advokat, men då kan man vända sig till advokatsamfundet för att få tips på advokater med rätt kunskap och specialitet. Man har alltid rätt att ha sin advokat med sig vid polisförhör, häktningsförhandlingar och rättegång. Detta är jobbiga situationer och att ha en advokat vid sin sida som hela tiden förklarar vad som sker och förtydligar saker är viktigt. En advokat kan om man sitter häktad hjälpa till med att meddela familj och arbetsgivare men kan även sköta praktiska ärenden som att exempelvis se till att hyran betalas så att man inte riskerar att förlora sin bostad.

Överklagan och ersättning vid frikännande

En advokat ska hjälpa till och förbereda sin klient inför kommande förhör. Det känns oftast bättre om man vet vilka frågor som åklagaren kan tänkas komma att ställa. Advokaten för också sin klients talan i de fall under själva rättsprocessen då hen inte själv kan. Blir man dömd i en rättsprocess hjälper advokaten även till med en överklagan. Självklart gör brottmålsadvokaten sitt yttersta för att man om man bevisas skyldig ska få ett rättvist straff som står i proportion till brottet. Ifall man blir frikänd kan advokaten hjälpa till och kräva ersättning för ekonomiska skador som kan ha uppstått på grund av rättsprocessen men även för den period man har suttit häktad.

Överlåt ditt företag smidigt och utan problem

12 apr 2020

Står du i begrepp att överlåta ditt företag? Det är en process där man kan behöva juridiskt stöd. Affärsjurister som har lång erfarenhet av företagsöverlåtelser hjälper dig hela vägen.

Ta hjälp av en affärsjurist om du ska överlåta ett företag. Det finns en mängd saker att tänka på under en sådan process där det behövs juridisk expertis. Termen “due diligence” eller “företagsbesiktning” syftar på en metod och arbetsprocess som samlar in information om ett företag och analyserar den. Översatt betyder due diligence ungefär skälig aktsamhet. Företags besiktningen bildar ett beslutsunderlag för det köpande företagets ledning och utförs ofta av externa konsulter. Resultatet används också som ett underlag vid förhandlingar. Processen används vid förvärv av egendom såväl som produkter men också intellektuell egendom, dvs immateriella tillgångar eller utvecklingsprojekt.

Advokatbyråer med affärsjuridik som specialitet

Närhelst det handlar om att förvärva eller sälja ett företag, oavsett om det är ett stort aktiebolag eller ett mindre affärsföretag bör man anlita jurister. Det är inte sällan som det just vid överlåtelser eller försäljningar som gamla dokument och avtal plötsligt dyker upp och blir aktuella. Dokument som först vid en förändring börjar gälla eller som inte har varit kända förrän då. Då kan det vara otroligt skönt och tryggt med ett juridiskt stöd som är förtrogen med liknande processer. När ett företag byter ägare kan det handla om allt från personal till fastigheter och aktieägare. Det är många enskilda avtal som ska gås igenom och synas. Vid eventuella tvister brukar skiljeförfarande användas, vilket är vanligt inom affärsjuridiken.

Lösa juridiska konflikter med skiljeförfarande

Ett skiljeförfarande är konfidentiellt till skillnad från en process i domstol. Den går som regel snabbare och parterna kan påverka valet av skiljemän. Dessa är också experter inom sina områden. Skiljemän skall vara opartiska och något jäv får inte förekomma. Skiljemannen ska undersöka och pröva målet grundligt. Det görs en noggrann genomgång av argument och motiveringen för domslutet ska vara övertygande. Det ska utföras av minst tre skiljemän. Förenklat skiljeförfarande kan användas vid enklare tvister. Där deltar endast en skiljeman. Förhandlingen går fortare och är effektivare.Syftet med både vanligt och förenklat skiljeförfarande är att lösa tvister så fort som möjligt. Man sammanträder och presenterar sina olika ståndpunkter, det är själva förhandlingen. Efteråt meddelar nämnden sitt beslut - skiljedomen. Man ska komma ihåg att ett skiljeförfarande inte kan överklagas, såvida det inte står inskrivet i avtalet att det ska vara möjligt. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.skiljeförfarande.se

Var ska barnen bo?

29 mar 2020

Osämja kan uppstå väldigt lätt när det kommer till vårdnaden av ens barn. Ligger föräldrarna i skilsmässa kan det lätt bli konflikter, irritation och bråk om var barnet ska bo någonstans.

Om man har varit tillsammans med någon väldigt länge, kanske har man till och med varit gifta med varandra under en lång tid och har ett eller flera barn tillsammans, då är det inte helt smärtfritt att gå igenom en skilsmässa. Det sker nog inte helt friktionsfritt oavsett hur lång eller kort tid man har varit gifta med varandra, men det är ofta lättare att det uppstår diverse bråk och hårda ord till varandra om det är barn med i bilden. När föräldrar går olika vägar och ska skilja sig så kan de bli så osams så att barnen är de som blir lidande till slut. Föräldrarna bråkar om vem barnet eller barnen i fråga ska bo hos och kan inte komma överens.

Vem hjälper till i en vårdnadstvist?

Det är då man helt enkelt får ta hjälp av en advokat kunnig inom familjerätt. Man hamnar i en så kallad vårdnadstvist med sin partner, eller ja, expartner blir det ju eftersom det är skilsmässa på gång. Vem ska då få vårdnaden om barnen? Vem bestämmer vem som är mest lämplig för det? Har den andre föräldern ingenting att säga till om när det kommer till var barnen ska bo? Av någon anledning så har fallen av vårdnadstvister ökat. Om den saken beror på att folk skiljer sig oftare nu än för tjugo år sedan är svårt att säga. Men förr försökte man mer att medla och att försöka få föräldrarna att komma överens, men det verkar inte vara lika lätt gjort idag.

Vårdnadstvisten - en väldigt långdragen process

Det är en lång och ofta väldigt utdragen process att genomgå en sådan här typ av rättsprocess som en vårdnadstvist ändå är. Det är ingenting som är särskilt roligt att gå igenom, varken för föräldrar eller barn. Barnen vill ju bara att föräldrarna ska komma överens. Och om man kan försöka att göra det på egen hand, utan inblandning av advokater och domstolar, så är ju det vad som är det allra bästa för alla inblandade. Om det kan ske genom överenskommelse mellan föräldrarna och att de ser till barnens bästa istället för sitt eget. Det är inte barnens fel att föräldrarna skiljer sig, det måste man tänka på.

Vad kan jag förvänta mig på en entreprenadjuridik-kurs?

23 mar 2020

Fortbildning är alltid aktuellt och efterfrågat. Är du intresserad av bygga på din kompetens med en kurs i entreprenadjuridik? Bra! Lär dig mer rätt och gör mer rätt i ditt dagliga arbete.

Jobbar du med entreprenad? Med bygg- installations- eller anläggningsarbeten? Fastigheter? Är du kanske byggherre, beställare eller konsult? Påverkas ditt dagliga arbete av olika avtalsrättsliga regleringar och vill du lära dig mer om till exempel parternas olika ansvarsområden vid avhjälpandet av ett fel eller vad som gäller i kommunikationen mellan de inblandade? Då har du helt klart rätt tanke som vill lära dig mer om detta spännande civilrättsliga område.

Börja med en stadig grund

Vägen till ett stadigt byggprojekt eller en lyckad entreprenad är inte alltid helt rak och med många olika aktörer inblandade är det mycket att hålla reda på. Med en grundkurs i entreprenadjuridik kan du förvänta dig att din förståelse för de olika regleringarna ökar. Du får bland annat lära dig om olika typer av entreprenad, så som utförandeentreprenad och olika sorters totalentreprenad. Du får också lära dig om vad som gäller för till exempel anbud, accept och kontraktsskrivning. Det är värdefullt eftersom ett avtal som blir bra från början kan förebygga och bidra till lösningar i eventuella senare konflikter. Du får även lära dig mer om olika ansvarsförhållanden och vad som gäller om något förhållande skulle förändras för en av parterna. Vad som gäller vid avhjälpande av fel i olika sammanhang tas också upp. Det är såklart också bra att känna till när skadestånd eller vite kan bli aktuellt.

Kan jag verkligen lära mig detta?

Även om ämnet är viktigt kan det kännas lite nervöst när man ska lära sig mer om något juridiskt. Tänk om man inte förstår någonting och känner sig dum eller tänk om det är torrt, invecklat och tråkigt? Ingen fara. Med rätt lärare och bra undervisningsmaterial kan ett till synes svårt ämne som juridik vara enklare och mer logiskt än man först kan tro. En kurs riktad till yrkesverksamma är ofta anpassad för att bli användbar och konkret för deltagarna. Med tydliga, verklighetsbaserade exempel och diskussionsfrågor kan det abstrakta sättas i en meningsfull kontext som känns relevant för just dig och ditt arbetsområde. Kursledarna är där för din skull så tveka inte att utnyttja kurstillfällena till att fråga om det du undrar över eller att be dem förklara igen om det behövs. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.entreprenadjuridik.nu/

← Äldre inlägg