Alltmer narkotika i Sverige

Det sägs att det har finns alltmer av olika slags narkotika i Sverige numera. Och inte oväntat kommer rapporter från till exempel Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen som gjort rapporten drogutvecklingen i Sverige.

Alltfler nyttjar narkotika

Den kom fram till att både cannabis och narkotikaklassade läkemedel ökar och har så gjort sedan 2000-talet. Allt fler ungdomar, fram för allt använder cannabis, nästan var tionde svensk mellan 17 och 84 har använt cannabis och andra droger. Det som är annorlunda mot tidigare är att det är mer varierat med narkotikamissbruket. Tidigare var det koncentrerat till storstäderna, numera har det spritt sig mer ut på landsbygden och till mindre städer. Mycket tack vare tillgången till internet och att man kan få det utsänt via posten.

Vi ser också mer användning av läkemedel som har förändrats i grunden till mer narkotika i sin kemiska sammansättning. Vi ser mer av tablettmissbruk än av narkotika som man injicerar. Samtidigt ser vi lägre användning av alkoholkonsumtion bland de unga, medan den äldre generationen, som är över 65 dricker mer. 

Vad säger lagen om narkotikabrott?

Det som är kriminellt är inte att missbruka droger, men att äga droger är kriminellt. Att sälja droger är kriminellt, men att köpa är inte det, men det är ju väldigt dubbelt och motstridigt; om man missbrukar droger, måste man ju ha äga det, eller är det meningen att man ska missbrukar någon annans droger? När polisen gör razzior på fester, klubbar eller restauranger där de misstänker att det förekommer användning av droger eller försäljning av droger, brukar de som har droger på sig slänga dem ifrån sig. Det gör de eftersom själva innehavet av drogerna är kriminellt. Kan polisen inte bevisa vem som har ”ägt” drogerna kan ingen åtalas och dömas för brottet att äga droger.

Vad händer med den som döms till nakotikabrott?

Det sägs att just narkotikabrott är det vanligast brotten i Sverige. Det som är kriminellt är ju att sälja drogerna, och det är oftast dem som polisen vill komma åt. Kan de då bevisa att man har sålt narkotika, då kan man blir åtalad. De allra flesta konsekvenserna av att vara skyldig till narkotikabrott är att man får böter, är det en ung person som döms, brukar man vilja att den personen får behandling och vård mot narkotikamissbruket. Skulle det vara så att man blir misstänkt för narkotikabrott behöver man en advokat som kommer och hjälper en så att man inte döms till något brott som man kanske inte har begått. Läs mer om narkotikabrott på: narkotikabrott.nu.

24 May 2019