Är botox en säker behandling?

Skönhetsindustrin är en miljardindustri som spänner över extremt många områden. Det kan handla om rena ingrepp i den bemärkelse att man som patient blir sövd och, så att säga, lägger sig under kniven för att en kirurg ska operera brösten, genomföra en fettsugning eller kanske göra ett lyft av exempelvis rumpan.

Likväl kan det handla om rena produkter som innebär att du som kund köper en hudkräm som ska motverka ditt håravfall, få dina rynkor att dra sig tillbaka eller för att du ska få en slätare hy i övrigt.

En tredje gren på det skönhetsindustriella trädet handlar om de lite nyare behandlingarna som ligger lite mitt emellan och där du kanske besöker en salong i Stockholm för att få 3-d-ögonbryn eller för att få en behandling med botox utförd. Det senare är något som kommit väldigt starkt på slutet och det handlar om en väldigt stor företeelse - åtminstone om man ser till Stockholm och andra större städer.

Just botox utmärker sig då behandlingen i fråga har en väldigt stor spännvid gällande områden som är möjliga att behandla. Som patient kan du - som ett axplock - få botox injicerat för att bli av med horisontella rynkor i pannan, kråkfötter runt ögonen, rynkor på näsan, för att lyfta hals och ögonbryn och läppar och för att exempelvis bli av med små gropar på hakan. Lägger man dessutom till att botox kan användas i syfte att lindra migrän och för att stoppa svåra svettningar - ja, då förstår man också vilken potential detta ämne har.

Så fungerar botox

Vad är då botox? Det är i grunden först och främst en förkortning av Botulinumtoxin A - ett preparat som finns naturligt i jord och som i koncentrerad form de facto är extremt dödligt. Principen då man använder botox är att ämnet i fråga stör en signal som går mellan nerv och muskelcell - vilket i sin tur leder till total avslappning och där man, som en följd, kan se att exempelvis en panna blir helt slät. Så ser själva förloppet ut - oavsett var på kroppen man väljer att injicera botox.

Det man ska veta är att det handlar om en behandling som är A) att anse som ofarlig då inga större komplikationer kunnat spåras B) att det är relativt billigt i jämförelse med andra behandlingar som finns tillgängliga C) att man slipper konvalescensen som annars brukar vara legio efter ett skönhetsingrepp/behandling. Du kan redan samma dag vara tillbaka i arbete efter en behandling på en klinik som erbjuder botox i Stockholm.

Är du missnöjd med din behandling

Det finns väldigt många kliniker och salonger i Stockholm som idag erbjuder botox som en del av sin service. Alla håller inte samma höga klass och kvalitet. Det innebär att det kan komma en punkt där du som kund känner dig missnöjd och att du inte anser att behandlingen levt upp till de utlovade förväntningarna. Något som gör att du vill ha tillbaka pengarna.

Hur ska man då tolka den frågan rent juridiskt? På samma sätt som om du köper en vara som du är missnöjd med. Du återvänder som ett första steg till kliniken och kräver pengarna tillbaka - alternativt att få en ny behandling utförd. Motsätter sig denna klinik dina krav så kan du välja att ta det vidare till den Allmänna ReklamationsNämnden - ARN - och låta dem fälla avgörande.

Om de säger att beloppets kan betalas tillbaka så kan fortfarande kliniken vägra att göra så. Det innebär dock att de svartlistas av ARN och det är sällan en god strategi rent marknadsföringsmässigt.

Rent juridiskt så kan dock en klinik klara sig undan dina krav om man på ett tydligt sätt informerat dig innan. Har man exempelvis sagt att de rynkor du har i pannan inte kommer att försvinna genom en behandling med botox innan så kan de undgå ansvar. Då kan du heller inte förvänta dig en slät panna och kräva pengarna tillbaka efteråt, eller hur?

25 Apr 2018