Besökare som vill arbeta i Sverige

Kommer man från ett land utanför EU och vill jobba i Sverige måste man ha ett arbetstillstånd. Ansöker gör man direkt hos Migrationsverket. Låter det krångligt? Det finns det hjälp att få.

Ofta är det svårt att följa med i byråkratins svängar. Men med hjälp av ett juridiskt ombud blir processen lättare att ta sig igenom. Man börjar med att ta kontakt med ett ombud, sedan ger man information om var man vill arbeta och berättar om den kompetensen man besitter. I första skedet handlar det om att ombudet ska utvärdera om det är trovärdigt ur bland annat ekonomisk synvinkel att ansökan kommer att godkännas. Om så är fallet kan de ta sig an jobbet och hjälpa till med ansökan.

Vad krävs?

För att få arbetstillstånd i Stockholm och andra delar av Sverige krävs vissa kriterier. Det första och viktigaste är att man har ett giltigt pass. För att kunna ansöka om arbetstillstånd måste man även ha erbjudits en tjänst med kollektivavtal. Så det fungerar inte med vilket jobb som helst. Tjänsten ska kunna försörja den ansökande. Arbetsgivaren ska teckna olika försäkringar för den anställde när anställningen är fastslagen. Lönen ska vara i enlighet med de svenska lönerna. Den får alltså inte vara lägre. Förutom de grundläggande reglerna finns tilläggsregler för vissa yrkeskategorier. Det handlar om att man måste kunna uppvisa särskild kompetens för specifika tjänster. Man kan som sagt ansöka direkt via migrationsverket, men det kan vara klokt att ta hjälp för att ha större chans att lyckas.

27 Dec 2020