Mäklare Vasastan - kolla upp alternativen innan

Mäklare Vasastan - kolla upp alternativen innan. Dags att sälja din bostad i Vasastan? Redan där har du förmodligen gjort en bra affär. Vasastan är ett av de hetaste områden som finns i Stockholm och du har i och med detta alla möjligheter i världen att göra fina pengar. Genom att välja rätt mäklare i Vasastan så kan du maximera vinsten. Här ska vi gå igenom hur du ska tänka i samband med att du gör ditt val.

Man behöver inte gå över lik för att göra en vinst i Stockholm. Att sälja en bostad i Vasastan brukar ge fina pengar även utan en massa tjuv- och rackarspel. Tyvärr ser man att många mäklare är beredda att göra vad som helst för att sälja och sälja dyrt. Det är något som i slutändan kan skapa problem för säljaren som - ovetandes - kan dras in i en tvist.

Ett exempel på detta kan handla om en riggad budgivning. I Sverige så säljs de flesta bostäder genom en budgivning. Det är en företeelse som brukar fungera på ett schysst sätt - men det är också en procedur som saknar tydliga regler och som är svår att kontrollera. Buden är inte bindande: man äger rätten att dra tillbaka ett bud på en bostad. Det är givet, men den skapar också en massa luckor.

Vad händer om den mäklare i Vasastan du anlitat har en bulvan som lägger bud på din bostad i syfte att trissa upp priset och få andra spekulanter att bjuda högre? Detta kan skapa problem för dig i framtiden då en köpare kan komma att kräva ekonomiskt upprättelse och inleda en tvist mot mäklaren och mot dig. Du har inte gjort något fel - du har litat på din mäklare i Vasastan och ändå hamnar du i denna prekära situation.

Välj rätt mäklare i Vasastan

Man ska veta att branschen genomgått ett stålbad och där många mäklare försvunnit som en följd av viss självsanering: mäklare hade under en period ett väldigt dåligt rykte och till stor del så var detta också välförtjänt. Exemplet ovan är inte gripet från luften - fusk vid budgivningar har förekommit och samma sak gäller andra saker som skett i syfte att pumpa upp priset för olika objekt.

Lejonparten av de verksamma mäklare som finns i Vasastan och i Stockholm har emellertid rent mjöl i påsen. Att det finns några ruttna ägg kvar i branschen gör dock att du som privatperson måste undersöka dina möjligheter innan du väljer en mäklare i Vasastan. Rådet är att du kollar upp vilka som finns, att du träffar så många som möjligt och diskuterar upplägg, värdering, försäljningsplan och provision samt att du även kollar med tidigare kunder.

Är mäklaren varnad av FMI?

Du kan även se hos Fastighetsmäklarinspektionen - FMI - om det finns några anmärkningar där. Är en mäklare varnad så är det en sak att ta i beaktning - är en mäklare prickad så är det allvarligare. En varning kommer av försummelse och kan handla om vanliga, enkla misstag. De flesta mäklare har någon varning så det är inget allvarligt i sak. Fråga gärna varför och hör mäklarens version. Finns det flera varningar så bör dock varningsklockor klämta lite högre. Samma sak, som sagt, om det handlar om en prickad mäklare i Vasastan.

Det finns all anledning att se över vilka mäklare som finns och att välja rätt. Genom detta så bidrar du till en schysstare bostadsmarknad i Stockholm - och slipper samtidigt risken i att dras in i en framtida tvist.

8 Oct 2021