Vem ersätter skadan efter din flyttstädning?

Fler och fler personer ser ett värde i att använda sitt rut-avdrag och få en generös skatterabatt för hushållsnära tjänster. Det är på det stora hela bra; att tjänsterna efterfrågas skapar fler företag och därmed också fler arbetstillfällen. Dessutom är det också troligt - här spekulerar vi lite - att många av de som kanske väljer hemstädning i Stockholm med sitt rut-avdrag skulle valt hemstädning ändå; men utan att betala någon skatt överhuvudtaget.

De flesta städtjänster och hushållsnära tjänster är bra och vissa är lite mer välbehövliga än andra. Här kan vi nämna hemstädning och flyttstädning som två exempel. Hemstädning av den enkla anledningen att den köper tid. Familjer - i synnerhet i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö - har problem med att få ihop vardagen. Hemstädning kan ge en extra lucka som köper dessa mer kvalitetstid att lägga på andra saker. Då det gäller flyttstädning så förstår nog alla som någon gång flyttat varför den tjänsten är nödvändig: en flyttstädning är extremt påfrestande.

Den tar tid att genomföra, det är ofta tungt sett till att både höga och låga saker och områden ska städas och det som även spelar in och har en stor roll handlar om att man just flyttat och därmed är urlakad rent fysiskt efter att ha burit ett helt bohag och att man har sina tankar på annat håll i form av den nya bostaden. Därför så tar många hjälp och använder rut-avdraget. Det rekommenderas, men vad händer om någonting går sönder?

Du måste välja rätt städfirma i Stockholm

Vid en flyttstädning skulle vi säga att du löper få risker för att någonting skulle gå sönder. Visst, det finns en risk med gamla fönster och det finns risker med att rengöra avlopp - men företag inom städning är väl bekanta med dessa problem och hanterar dem också varsamt. Anlitar du en städfirma i Stockholm för din flyttstädning så kan du också vara säker på att den uppgiften sköts med bravur.

Undvik kombinationen flyttfirma-flyttstädning

Värre är en kombination där man anlitar samma flyttfirma även för sin flyttstädning såväl som för flytten. Där har många råkat ut för problem. I och med att en flytt idag även den går att dra av med rut-avdraget så har många företag sett en vinst i att erbjuda en kombinerad flytt och städning. Det blir sällan bra.

En flyttfirma kan inte genomföra en korrekt flyttstädning och en städfirma kan inte genomföra en perfekt flytt enligt exempelvis Bohag 2010 och där man har full ansvarsförsäkring. Skulle du anlita en städfirma i Stockholm både för flytt och flyttstädning så kommer flytten - packande, bärande, transport, stuvning i bilen och uppackning - att ske på ett mer lekmannamässigt sätt än om du valt en renodlad flyttfirma.

Det motsatta är exakt lika troligt - att en flyttfirma inte städar på det sätt som en flyttstädning kräver och att du därmed drabbas av ekonomiska krav från köparen av din gamla bostad. Om du ändå vill kombinera tjänsterna så ska du se till att det finns både garantier och ansvarsförsäkringar som täcker eventuella skador.

Här kan du läsa om hur en seriös firma arbetar med flyttstädning.

3 Jan 2019