Vem stal på er arbetsplats?

Stölder sker tyvärr överallt. Det finns till och med en devis som går utmärkt att använda som förklaring till detta: Tillfället gör tjuven. I många fall så är det nämligen exakt så det går till. Du glömmer din plånbok på cafébordet, en man går förbi och tar denna - utan att ha planerat det och utan att tidigare gjort någonting liknande. Ett slags infall som inte sällan följs av ånger och skuldkänslor. Din plånbok kan i det fallet hittas slängd i en papperskorg eller vara inlämnad till polisen - fortfarande med allting intakt och där inte ett enda öre saknas.

Andra fall är - naturligtvis - mer sofistikerade och välplanerade. De flesta stölder sker inte av en slump. Det handlar dock fortfarande om att man som utsatt i många fall har sig själv att skylla. Har du samma rutiner och gör samma saker varje dag så kan en tjuv se ett tydligt mönster i detta och således också hitta svagheter som därefter går att utnyttja. Vi menar inte att du ska vara irrationell och agera på olika sätt varje dag: vi menar bara att man ska göra sig själv mindre sårbar.

Det här gäller hemmet, men hur ser det ut utanför detta? Stölder kan tyvärr ske även på arbetsplatser. Sker så - ja, då har man en turbulent tid framför sig. En tid där anklagelser kan flyga genom luften och där alla misstänker varandra. Hur ska man då agera - ska man tassa om en katt kring het gröt eller kalla till ett himlastormande möte där samtliga anställda ställs mot väggen.

Ha is magen, det är vårt råd. I många fall så handlar det inte om att en kollega stulit. Det är ofta någon extern person. Vem sköter er kontorsstädning i Stockholm, vilka kunder har ni haft den senaste veckan, hur enkelt är det att ta sig in- och ut? Se över detta först och ni kommer troligen att hitta den skyldige.

Vem sköter er kontorsstädning i Stockholm?

Vi ska inte peka finger år städbranschen per se. De flesta städföretag är ärliga, de gör ett kanonjobb och de är flexibla mot sina kunder. Dock: att det finns problem kan man heller inte blunda för. Vi återkommer till att tillfället gör tjuven. Den person som sköter er kontorsstädning i Stockholm kan mycket väl lägga märke till var ni förvarar kontanter, värdesaker, datorer och mobiltelefoner. Det enkla rådet är alltså att se över er säkerhet och er förvaring.

Det andra svaret - och detta gäller alla branscher och företag - att se över vilka företag ni skapar relationer med. Troligt är nämligen att den städfirma ni valt för er kontorsstädning också är den billigaste. Vi tänker med plånboken, det är ingenting konstigt med det. Men, en snabb följdfråga ger ett svar som vi tycker man ska ha i åtanke: varför är just den städfirman så mycket billigare än alla andra?

Se över personalomsättning, villkor och löner

Svaret på frågan handlar knappast om att företaget är ett gäng goda samariter som vill ge er kontorsstädning så billigt som möjligt. Svaret ligger ofta i att de ger sina anställda så pass undermåliga villkor att de har råd att hålla sina offerter avsevärt mycket lägre än vad konkurrenterna gör.

Det gör att man ofta har en hög personalomsättning och att man i och med detta heller inte hinner kontrollera alla så noggrant vid nyanställningar. Det kan således slinka in kriminella element som börjar jobba som städare åt sådana företag. Städare som får fri tillgång till era lokaler eller ert hem (hemstädning har också många stölder på samma sätt).

Kombinationen av en kriminell person och undermålig säkerhet och dåliga rutiner på ett kontor kan vara ödesdiger. Som sagt; tillfället gör tjuven och ni bör alltså vara vaksamma på vilka ni anlitar för er kontorsstädning. Det är inte lätt att leda en sådan stöld i bevis heller.

12 Sep 2018